Планинарско друштво „Јеленак“ организује одлазак у Словенију и успон на највиши врх Словеније, Триглав (2864 м), обилазак Крањске Горе и успон фератом у околини Мојстране.

Програм акције

Триглав је највиши врх Јулијских Алпа, висок 2.864 m, а уједно и највиши врх Словеније, и највиши врх на просторима некадашње Југославије. Име Триглав се односи на облик планине, као и на бога или групу богова из словенске митологије

Четвртак (29.08.2024.)

Полазак из Панчева, са паркинга испред ДИС-а у 11.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 11.30 . Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Наставак путовања аутопутем према Хрватској и Словенији.

Стижемо у смештај у поподневним часовима, имамо времена да се сместимо, одморимо, препакујемо за успон на Триглав који почиње ујутру.

Петак (30.08.2024.)

Излазимо из смештаја са свим стварима, путујемо до паркинга Долине Врата, одакле почиње наша акција. Са собом носимо ствари које су нам потребне за успон и преноћиште у планинарском дому Кредарица, под врхом, остатак ствари нам остаје у превозу и чека нас да се спустимо у суботу.

Пењаћемо се стазом која се зове Томнишкова пот, ово није виа ферата већ осигурана стаза сајлом, свакако је потребан опрез. Потребно је понети шлем, појас и ферата сет за ову стазу. Висинска разлика коју ћемо прећи овог дана је 1850 м.

                  

                                                                                 Детаљи са успона до Кредарице и до врха

Субота (31.08.2024.)

Јутро под Триглавом

Ноћ проводимо под Триглавом, у дому Кредарица, на 2451 м. Ујутру рано устајемо и крећемо на оближњи врх, Висока Врбанова шпица 2405 м, налази се близу дома Валентин Станич и након тога, спуштамо се стазом Чез праг.

Након паузе, враћамо се у првобитан смештај. Имаћемо слободно поподне за обилазак Крањске Горе, језера Јасна, извора Саве Долинке и слободно време за уживање и одмор.

                 

                         Крањска Гора, извор фотографија: https://www.dzoligrafijaputomanija.com/2022/05/23/kranjska-gora-mala-svajcarska/

Недеља 01.09.2024.

Устајање, доручак, излазимо из смештаја и крећемо на неку од две ферате које се налазе у околини Мојстране. Ферате су ознеке B/C, кратке су и могуће је да ће бити времена да се обиђу обе.

                  

                                Извор фотографија http: //www.mojstrana.com/en/sports-activities/via-ferrata/

Након ферата и одмора, путујемо назад. У Панчево ћемо стићи у касним вечерњим сатима.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Појас, шлем и ферата сет су неопходни.

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, пасош, здравствена и планинарска картица ПСС-а са плаћеном чланарином за ову годину.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

  • 110 евра. У цену урачунато: превоз, путарине до Словеније и назад. Пријава је важећа уз уплату целог износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.
  • 120 евра за 3 ноћи (једна ноћ Кредарица и 2 ноћи у Аљажевом дому)

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА
  • Број места је ограничен на 7 путника

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водичи: Милан Пиперски (0637456889) МБ 444 и  Милица Гавриловић  (0642828656) МБ 888

Фотографије Триглава: лична архива

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.