Планинарско друштво „Јелленак“ организује одлазак на Јастребац планину и врхове Соколов камен 1025м и Бела стена 1256м

 

Јастребац једна је од најшумовитијих планина овог дела Европе, али и једна од најстаријих планина у Србији која се још у терцијару издизала из мора као велико острво.

По легенди, своју густу шуму, као и име, дугује јастребу који је са гранчицама које је скупљао за гнездо доносио и семенке које је успут сејао. Из њих су израстале биљке, трава и дрвеће који и данас красе његове обронке.Налази се свега 20 километара од старе престонице Србије – Крушевца, а госте ће дочекати са два врха (Ђулица и Поглед) који су осунчани током целе године.

Јастрепцем доминира пространа висораван са вештачким језером, а захваљујући благој клими, свежим ваздушним струјама и разноликости флоре и фауне, ова планина пружа разноврсне могућности за уживање.

   

 

Програм акције

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 6:00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 6:30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Путујемо аутопутем до Крушевца, одакле се искључујемо и идемо ка Јастрепцу, до планинарског дома Жарко Жарић, одакле почиње наша стаза. Стаза је дугачка око 13км, са успоном од 800м. Очекују нас боје јесени и надамо се сунчаном дану.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

2700 динара. У цену урачунато: превоз, путарине и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целокупног износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

За ово путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања.

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888.

Извор фотографија: Милица Гавриловић

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.