Аутор насловне фотографије: Ивана Недељковић

Ловћен (Језерски врх 1657 мнв) - Орјен (Субра  1679 мнв, Радоштак 1446 мнв и Вељи врх 1277 мнв) – Полуострво Врмац (Свети Илија 765 мнв)

тврђаве - видиковци - манастири

Стари град Котор – Стари град Будва – Стари град Херцег Нови - Пераст – Рисан – Свети Стефан - Цетиње

Уторак (31.12.2019.): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 19:00 сати. Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 19:45 и наставак путовања преко Чачка, Ужица...  

Среда (1.01.2020.): Јутарњи долазак у Брајиће и кафану у којој смо договорили првојануарско рано отварање, кафу и доручак по жељи. На 15 минута пешице је видиковац и наш први контакт са приморјем, а исто толико је удаљена тврђава Космач и прилика да протегне ноге, ко жели.

Након паузе настављамо путовање и за пола сата смо у близини Светог Стефана, где напуштамо аутобус. Ко не буде ишао на пешачење може изаћи у Будви, посетити Стари град и прошетати уз плажу или посетити манастир Свети Никола - Прасквица, Свети Стефан, Милочер и околину. Крећемо на пешачење од  манастира Прасквица,  чувеном, али слабо одржаваном серпентинском стазом коју је пре два века сам градио рус Јегор Строганов целих 10 година. Идемо до врха Челобрдо и једног од најлепших видиковаца Паштровске горе. Силазимо другом стазом, која пролази поред цркве Светог Саве и још једног видиковца на Свети Стефан и Милочер.

С обзиром да смо путовали ноћу, тога дана је лакша тура и треба препешачити мање од 15 км, уз највишу достигнуту висину од 645 метара. Све ћемо то завршити за 4-5 сати.

Спајање са групом која није ишла на пешачење, наставак путовања до Котора и улазак у смештај. Одмор и вечерње дружење на концертима у Старом граду.

Четвртак (2.01.2020.): Полазак у 8 сати. У плану је да гребеном препешачимо цело полуострво Врмац (Свети Илија 765 мнв) и спустимо се на другу страну до Лепетана, где ће нас чекати аутобус. На стази ће нам се отварати видик час на Тиватски, час на Которски залив и околне врхове Орјена и Ловћена. Поред тога, на стази ћемо наићи на остатке неколико тврђава, и најзначајнију, донекле очувану, тврђаву Врмац.

Стаза није превише захтевна и требало би да пређемо 16 км, уз висинску разлику од 800 метара у пењању и силаску, за 6-7 сати.

 

Петак (3.01.2020): Полазак у 7 сати. Превозом идемо преко Херцег Новог до мотела Борићи (770 мнв), где напуштамо возило и крећемо на успон. Пењемо се преко Малог вратла и нове, прелепе серпетинске стазе коју је урадио Жељко Старчевић са сином и пријатељима. Једна група иде на Субру (1679 мнв), а друга на Радоштак (1446 мнв), по личном избору. Уколико шкрапе/јаме на стази до Субре буду прекривене лошим снегом, сви заједно идемо на Радоштак. Са врхова Субре и Радоштака је одличан поглед на пучину, бококоторски залив и друге врхове Орјена, Ловћена, Румије... Након силаска са врха групе се спајају у дому За Вратлом (1160 мнв). Након одмора и окрепе заједно силазимо преко превоја Вратло до мотела Борићи и нашег превоза.

У оба случаја прелазимо око 14 км, уз 7-8 сати пешачења и 900 (Одијево) и 1100 (Субра) метара висинске разлике.

Ко жели, може са нама кренути аутобусом и посетити Херцег Нови. Заједнички повратак у Котор.

Субота (4.01.2020.): Полазак у 8 на планинарење. Дан предвиђен за одлазак на Вељи врх (1277 мнв) код Црквица, изнад Рисна. Уз мало скретања са стазе посетићемо три тврђаве: Ком, Обер и Ундер, које је градила Аустроугрска дуж границе са Црном Гором. Једним делом ћемо се пењати каменим стазама које су грађене у исто време, када и тврђаве.

Јануар је, не знамо да ли ће нас дочекати снег или не, али ће свакако бити ови призори…

Препешачићемо 20 км уз успон од 1050 метара за 8 сати.

Ко не буде ишао на пешачење, може нашим превозом ићи до Пераста или Рисна и посетити ова занимљива места.

Недеља (5.01.2020.): Дан повратка, пакујемо се и крећемо у 8 сати. Идемо преко Цетиња до Иванових корита и подножја Ловћена - уколико пут буде чист од снега. Пешице излазимо на Језерски врх (1657 мнв), где је некад била Његошева капела, а сада маузолеј Петра II Петровића Његоша. Ту је и видиковац на целу Боку и скоро све планине у Црној Гори.

 

Враћамо се до аутобуса, идемо до Цетиња и уколико буде времена правимо паузу. Посетићемо Цетињски манастир или другачије искористити време до поласка, по личној жељи.

У договорено време полазак аутобусом за Србију.

План је осмишљен тако да је сваки дан могуће ићи на планинарење, али и одмарати или користити заједнички превоз и  посетити: Стари град Херцег Нови, Стари град Будва, Пераст, Рисан, Стари град Котор, Свети Стефан…

Свако вече на улицама и трговим старог града Котора у склопу манифестације ''Од Божића до Божића'' су организовани концерти разних извођача, од клапа до рок група.

Опрема: гардероба за зимске услове, планинарске ципеле, ранац, рукавице, капа, чеона лампа...

Храна: Организоваћемо заједничко кување оброка (кувари - Лука и Горан), а ко жели може у личној режији спремати оброке. Више кухиња у смештају нам је на располагању.

Важно!!! По новом закону у Црној Гори је забрањено и сигурно неће радити ни једна продавница 1 и 2, као и у недељу 5 јануара. Угоститељски објекти и бензиске станице (за ситне куповине) ће радити.

Документација: Лична карта (довољан документ за путовање у Црну Гору), здравствена и планинарска књижица.

Смештај: У Старом граду - Котор, у аутентичном објекту – камен и дрво. Собе су двокреветне (парови имају предност) и вишекреветне, са грејањем, више заједничких купатила и кухиња, простор за дружење, интернет.

Цена: 90 евра. У цену је урачинато: четири ноћења, превоз аутобусом, путарине и паркинзи, смештај и храна возача, организациони трошкови. Доплата за двокреветну собу је 6 евра дневно, по особи. У цену није урачунато осигурање (многи поседују лично).

Пријава је важећа једино уз уплату аконтације у износу од 50 евра. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, јер се новац не враћа. Свакако ћемо и ми формирати листу чекања.

Путујемо 31-ог и очекујемо веселу атмосферу у аутобусу. Сви који путују са нама треба да рачунају на музику и весело друштво у превозу до један сат после поноћи.

Пошто ћемо провести заједно 5 дана, молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.