СОКОЛОВ ВИС (1370 МНВ) - ЦРКВА ЛАЗАРИЦА - СОКОЛОВАЦ (1260 МНВ) - ВОДОПАД РИПИВОДА

 

 Споменик природе „Ђавоља Варош“ чине два природна феномена: земљане фигуре чудних облика и два извора (наранџасто/црвене боје) јако киселе воде са високом минерализацијом.

Укупно има 202 фигуре, висине од 2 до 15 метара, са ''каменим капама'' на врху, које их делимично штите од кише и спирања. Фигуре временом мењају свој облик, расту, скраћују, нестају и поново формирају.

Петак (29. новембар): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 16:30 часова (доћи 10-ак минута раније). Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 17:15 часова. Наставак путовања аутопутем и након одвајања преко Куршумлије долазак у Пролом бању до 22:30 сата.

Субота (30. новембар): Превозом одлазимо до улаза на локалитет „Ђавоља Варош“. Посета локалитету (земљане фигуре, два извора и рударско окно) и наставак планинарском стазом преко села Ђаке на Соколов вис (1370 мнв). Пауза на врху и повратак до села Ђаке, а одатле другом стазом до Пролом бање. На путу до Пролом бање ћемо посетити цркву брвнару посвећену Светом кнезу Лазару, и чудо природе у порти цркве - шест шљива које расту у круг. По предању, ту се причестио део Лазареве војске пред одлазак на Косово, Постоје две легенде о увијању шљива. Према једној, шљиве се увијају од жалости за кнезом Лазаром и његовим војницима који су пошли у смрт и уједно увијене шљиве симболизују слогу и јединство. Друга верзија каже да се шљиве увијају у правцу Косова гледајући за војницима који су се причешћивали и пролазили покрај шљива.

Рута је средње захтевна, прелазимо 20 км, уз 900 метара успона, за 8 сати.

Ако неко не буде могао да пешачи, након посете Ђавоље вароши, може аутобусом назад  у смештај.

Недеља (1. децембар): Из Пролом бање крећемо на врх Соколовац (1260 мнв), а затим до водопада Рипивода.  Након тога идемо до смештаја, пакујемо се и враћамо кући.

Препешачићемо 22 км, уз 800 метара успона, за 8 сати. Ко не буде желео да иде до водопада, препешачиће 2 км мање и имати 750 метара успона.

   

Опрема: гардероба и обућа прилагођена временским условима, рукавице, капа, чеона лампа...

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Храна: Из ранца или у смештају  - у суботу и недељу, доручак (шведски сто) за 300 динара и ручак 450 динара.

Смештај: Приватни објекат, собе са два, три и четири кревета. Свака соба има купатило и бесплатни интернет. У склопу објекта су: базен, сауна и парно купатило, чије коришћење смо договорили уз доплату од 700 динара.

     

Цена: 3800 динара, плус 2000 динара за два ноћења. У цену урачунато: два ноћења, боравнишна такса, превоз, путарине, храна и смештај за возача и организациони трошкови.

У цену не улази: Улазница за локалитет „Ђавоља Варош“ 350 динара. Могуће да се не наплаћује, јер је од

1. новембра крај туристичке сезоне.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.