Идемо на Бобију, обилазимо неколико видиковаца и врхова- Опаљена стена (1156 м), Дражин видиковац, Оштра стена (1158 м), Торничка Бобија (1272м)

Бобија је планина у западном делу Србије, на подручју Азбуковице, у близини Љубовије и на око двеста километара од Београда. Позната је по приступачним видиковцима, добро маркираним стазама које су погодне за планинаре почетнике, али и по изворима питке воде којих на овој планини има преко стотину, међу којима је најпознатији извор „Добра вода“. Планина је богата четинарским и буковим шумама, речицама, окружена је кањонима  Трибуће, Сушице, Љубовиђе и Трешњице, а кањон Трешњице је, поред Специјалног резервата природе Увац, једино природно станиште белоглавих супова. Поглед на Тару и Ваљевске планине, посебно на Медведник, са Бобије је изузетан. На овом путовању, изаћићемо на неколико врхова и уживати у погледу на кањоне са бројних видиковаца.

Програм акције:

Субота (08. април 2023.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 06:00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 06:30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Наставак путовања аутопутем, преко Ваљева.

   

На почетку стазе идемо до врха Опаљена стена (1156м), настављамо поред цркве Драгослава Рачића до Дражиног видиковца са којег се пружа најлепши поглед на Медведник.

Од видиковца идемо кроз букову шуму до видиковца Оштра стена са којег се пружа поглед на Азбуковицу и Соколске планине. Од Оштре стене идемо ка највишем врху Бобије, Торничка Бобија (1272м), пролазимо поред Црног врха, видиковца Стојковац, назад до превоза. Наравно, уживаћемо и задржавати се успут колико будемо хтели.

Стаза је кружна, добро маркирана, погодна и за почетнике. Прећи ћемо 12км, и имати око 500 м успона.

Додатни подаци о акцији:

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од ветра и кише, чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица са плаћеном чланарином за текућу годину.

Храна: Из ранца, понети довољно воде.

Котизација

Котизација је 2200 динара. Уплате можете извршити савког четвртка у просторијама ПД "Јеленак" од 19-20.30

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомене:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • За ово путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић МБ 888 (телефон: 0642828656)

 

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.