Полазак је предвиђен у четвртак, 05. августа 2021. године у 21ч испред Дома омладине у Панчеву.

 Петак, 06. август. Долазак у место Смолари у јутарњим сатима. Припрема и полазак на успон до планинарског дома. Успона има око 600 м, дужина око 5 км. Обезбеђен је превоз за ствари. Успутни обилазак Смоларског водопада. Висина водопада је око 40 метара. По доласку у дом слободно време и обиласци оближњих занимљивости.

Субота, 07. август. Успон на врхове Тумба, 1881 м и Ботра 1880 м. Врх Тумба се налази на тромеђи три државе, Грчке, Северне Македоније и Бугарске. Могућ је и сусрет са дивљим коњима. Успон око 900 м, дужина стазе око 15 км.

Недеља, 08. август. Обилазак Дојранског језера. Повратак у Панчево у касним вечерњим сатима.

Цена 65 евра (превоз, путарине, 2 ноћења, смештај возача, превоз ствари до дома, локални водич и други орг. трошкови).

У цену није урачуната храна, може бити обезбеђена у смештају, по договору. Прибор за јело је у том случају није потребно носити.

Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције. На списак се стављају планинари који регулишу уплату.

Након уплате, послати детаљне податке: име и презиме, број документа са којим ћете путовати (пасоша или личне карте), датум рођења, број планинарске картице, име клуба, број мобилног телефона. Списак планинара ће бити прослеђен пограничној полицији у Северној Македонији, јер ћемо се километрима кретати по гребену и бићемо на тромеђи, где су две земље у Европској Унији. Из безбедносних разлога и законских процедура, обавезна је пријава пограничној полицији.

 

Напомене:

1.За улазак може и лична карта, ко има, нек понесе и пасош.

2. Није потребан ПЦР тест или потврда о Ковид-19 вакцинацији.

3 Храна из ранца или по жељи може се спремати у смештају и то по јако повољним ценама.Постоји могућност да се наручи и доручак, ручак и вечера.

4. Понети најмање 2.5л воде.У смештају има питке изворске воде, тако да се тамо можете снабдевати водом сваког дана. Такође и на стази, на више места постоје извори воде. Беласица је итекако позната по воденим ресурсима.-У смештају су вишекреветне собе и заједничка купатила са тушевима. Имајте разумевања да су ово планинарске туре, тако да је све у складу са тим и да су услови ноћења скромнији, нису као у неком луксузном хотелу.

5. Обезбеђена је чиста постељина, јоргани, ћебад, јастуци, све што је потребно за ноћење. Смештај је реновиран, уређен и чист.

6. Понети планинарску картицу са маркицом за текућу годину.

7. У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза, путарина и других организационих трошкова. Потребно је наћи замену.

8. Не примају се уплате у превозу.

9. Пожељно је урадити и путно осигурање

10. Беласица је изузетно лепа планина, позната је по највећој шуми питомог кестена, могуће и у Европи и генерално има много различитих вишевековних шума,интересантно да има и великишумски појас са прелепом јаворовом шумом, огроман број потока и водопада, као и посебну флору и фауну и климу. Годинама је Беласица била заштићено гранично подручје, чак у једном периоду мало ко је имао право да се пење на врхове и потпуно је нетакнута планина што се тиче природних лепота, а и сада су велики делови Беласице под заштитом држава у којима се налазе.Неки водопади тек су откривени, јер многе локације нису истражене. У овом делу године има и пуно шумских плодова, посебно боровница.

 

Пријаве су уз уплату прве рате од 40 евра, на редовним састанцима „Јеленка“, четвртком од 19 до 21.30 часова, у Дому омладине у Панчеву. Остатак до поласка.

Акција ће се прилагођавати временским условима и договорима са учесницима.

Информације: 063/250-398, Милан Глумац

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.