Планинарско друштво „Јеленак“ организује одлазак у БИХ и успон на највиши врх планине Грмеч, Црни врх (1604м), успон на Отомаљ (1054м) и посету водопадима Јајце, изворима Пливе, као и водопад реке Блихе.

 

Програм акције

Грмеч је планина која се протеже северо-западним делом Босне дужином око 70 км између токова ријека Уне и Сане. Ово подручје је ниско планинско са благим падинама, брдима и брежуљцима. Највиши врх Грмеча је Црни врх са својих 1604 м висине који се налази на југоисточном делу.

Река Плива је дугачка 33 км, и лева је притока Врбаса, управо код места Јајце где гради водопад од 22 м висине.

Четвртак (18.07.2024.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 22.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 22.30 час. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније.

Петак (19.07.2024.)

Наше прво одредиште, после ноћне вожње, је водопад Јајце, односно водопад реке Пливе која се код Јајца улива у Врбас. Одморићемо се и уживати у погледу, након тога ћемо кренути на следећу дестинацију за овај дан, а то је планина Отомаљ. Успон није захтеван, стаза је око 10 км, а поглед je са овог врха прелеп. Налази се на тромеђи градова Мркоњић Града, Језера и Јајца и кроз планину пролази међуентитетска линија разграничења између Републике Српске и Федерације БиХ. Највиши врх је на висини од 1.054 метара. Поред погледа на три града, са врха планине могуће је видети и три језера: језеро Ђол, Велико и Мало пливско језеро.

     

Врело Пливе и њен водопад код Јајца

Следећа дестинација су два (од три) извора Пливе, а након тога вожња до нашег смештаја, а то је планинарски дом на Мратовици.

Субота (20.07.2024.)

Рано устајање, кафа, доручак и крећемо превозом до наше полазне тачке за успон на Грмеч, у околини Босанског Петровца. Висинска разлика за данашњи дан је 700 метара, прећи ћемо око 20 километара. Ова страна Грмеча је сува, нема воде на стази, потребно је понети довољне количине воде на успон.

  

Црни врх, извор фотографије: https://www.takeadventure.com/grmec-crni-vrh/

Недеља (21.07.2024.)

Дан резервисан за обилазак још неког водопада и кратку шетњу пре повратак кућама. Возимо се до водопада Блихе, водопад у близини Санског моста, висок око 60м. Шетња до водопада је око 25 мин, стаза је сређена за туристе. Након овога крећемо у вожњу ка Србији.

Извор фотографија https://www.klix.ba/magazin/zanimljivosti/vodopad-blihe-kod-sanskog-mosta-poprima-boje-proljeca-i-budi-se-iz-zimskog-sna/230401034

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Планинарски дом на Мратовици: Дом нема опремељену кухињу али одмах поред постоји ресторан, а свакако може свако носити своју храну. Има тушеве и пијаћу воду. Детаљније о дому ћемо информисати путем групе након пријава.

Документација: Лична карта, пасош, здравствена и планинарска картица са плаћеном чланарином за 2024. годину.

Храна: Сопствена – из ранца.

Цена

  • 9000 динара. У цену урачунато: превоз, путарине, смештај и храна за возача, организациони трошкови домаћина. Пријава је важећа уз уплату 5000 динара. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.
  • 20 евра за 2 ноћи у планинарском дому на Мратовици(плаћање на локацији)

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена:

  • Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf
  • Обавештење: ЗА ОВО ПУТОВАЊЕ НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈА ПУТОВАЊА

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водичи: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888 у сарадњи са водичима и пријатељима из планинарког удружења „Новска планина“

 

 

 

 

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.