Планинарско друштво „Јеленак“ организује одлазак на планину Јешевац, републичку акцију поводом Међународног дана планина.

 

Јешевац је планина у Шумадији налази се недалеко од Горњег Милановца, на само 7 километара источно. Највиша тачка планине Јешевац је Црни врх, 902 мнв, што је веома високо за брежуљкасту Шумадију. Јешевац је трећа планина по висини у Шумадији, после Рудника са севера и Гледићких планина са југоистока. У подножју планине Јешевац, у котлини са југоистока налази се Гружанско језеро , а на југозападу се ослања на падине планине Вујан.

Поводом 11. децембра, Међународног дана планина, ПД „Жежељ“ Крагујевац и ПЕК „Гора“ Крагујевац, заједнички организују републичку планинарску акцију на планини Јешевац, од Рапај брда, преко Црног врха (902м) до Борачког крша (515м).

  

Програм акције

Недеља, полазак из Панчева, код Дома омладине у 05:30 часова. Евентуални полазак из Београда, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 06:00 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место 10-ак минута раније. Путујемо аутопутем према Крагујевцу, до села Грабовица одакле почиње акција. Отварање акције је у 08.30 и полазак на стазу од Рапај брда, преко Црног врха (902 мнв) до Борачког крша (515мнв).Од полазне тачке наставља се према видиковцу Добар поглед (683мнв), одатле према Црном врху (902мнв). Са Црног врха се силази до Борачког крша (515мнв). Дужина стазе је 17,5 км. Укупан успон 810 мнв; укупан силазак 925 мнв. Време потребно да се пређе стаза, зависно од временских услова, је 6-7сати. Стаза је средње тешка.

Детаљније о акцији можете прочитати на следећем линку:

https://pss.rs/ra-medjunarodni-dan-planina-jesevac-boracki-krs-2/republicke-akcije/2023/

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа, качкет), чеона лампа, камашне, храна, вода, средства прве помоћи…

Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: Након акције ће домаћини организовати планинарски пасуљ по цени од 600 дин, није потребно носити свој прибор.

Цена

Котизација је 2600 динара. У цену урачунато: превоз, путарине и организациони трошкови. Пријава је важећа уз уплату целокупног износа. Уплате можете извршити четвртком у Дому омладине у просторијама клуба од 19 – 20.30.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену (сразмерно захтевности акције), јер се новац не враћа.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

За ово путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања.

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водич: Милица Гавриловић (0642828656) МБ 888.

Извор насловне фотографије: Мирослав Јеремић,  knicturizam.org.rs;

Друга фотографија: Влада Радивојевић, vladaplaninarenje.com

Трећа фотографија: togm.org.rs

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.