PD "Jelenak" organizuje obilazak Lazarevog kanjona.

 

 

Lazarev kanjon se nalazi nedaleko od sela Zlot, blizu Bora, izmedju obronaka istočnog Kučaja (planina Malinik) i kraške visoravni Dubašnica. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije u njemu se nalazi oko 70 pećina od kojih su samo neke otkrivene i dostupne za obilazak. Ceo kanjon je dužine oko devet kilometara.

 

Polazak iz Pančeva u 5:00, putujemo preko Smedereva do mesta Zlot.

Na željenu destinaciju stižemo do 9h. Kratka preobuka i polazak na stazu. Kanjon je suv, ide se koritom reke (Mikuljski kanjon - desni krak). Staza vodi preko stena, debala i potreban je oprez! Uživaćemo u lepotama kanjona, koji je u jesen najlepši. Na kraju staze sledi jak uspon ka vidikovcu Kovej sa koga se pruža pogled na Lazarev kanjon.

Staza je srednje-teška, dužine 20km sa usponom oko 1000m i ne preporučuje se planinarima koji nisu fizički spremni!

 

Prolazak kroz kanjon se preporučuje samo tokom hladnih meseci i za vreme dužeg suvog perioda.

 

Oprema:

-Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Obavezno poneti dovoljno vode (1,5l do 2l)

-Šlem  (ko nema, obezbeđuje klub)

Hrana: Iz ranca.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Cena: 3500 dinara (obuhvata troškove vozača, putarine, itd)

 

OBAVEŠTENJE: ZA OVO PUTOVANJE NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJA PUTOVANJA!

Prijave i više informacija kod Aleksandar Janjić (MB914) 069/355-521-0, Željko Stefanović (MB915) 060/305-70-32 ili na sastanku društva Jelenak, četvrtkom od 19 do 20:30 časova u domu Omladine u Pančevu.

Izlet je namenjen isključivo članovima planinarskih organizacija.

Napomena: Program putovanja i uspona je orijentacioni. Organizator zadržava pravo izmene plana u zavisnosti od okolnosti na terenu. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS : https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

 

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.