Планинарско друштво „Јеленак“ Панчево организује одлазак на Овчар планину, чувеном Ратковом стазом до врха Овчара (985 м) и обилазак Бањског потока.

Програм акције

Субота 22.10.2022.

Полазак из Панчева испред Дома омладине у 7ч (доћи 15 мин раније). Путујемо аутопутем Милош Велики око 2 и по сата до Овчар Бање, очекивано време поласка на стазу је 10ч, а стаза почиње код тунела.

„Чувена стаза број 9, стаза Ратка Рабреновића, једна је од најлепших и најатрактивнијих у овчарско-кабларској клисури“ (Нек планине одјекују, Живота Лазаревић). Укупна дужина стазе је око 13 км, а у првом делу је највећи успон, пењемо се гребеном до врха Овчара са висинском разликом од 750 м, на малом растојању, што чини ову стазу кондиционо захтевном. Стаза је скоро читавом дужином под шумом, пролазимо поред манастира Свете Тројице, па настављамо поред Бањског потока. Завршавамо пешачење у Овчар бањи где ћемо се задржати да бисмо јели (у самосталној режији или у ресторану Бање), а ако буде било времена, они који желе могу се купати у термалном базену. На аутопуту у повртаку не постоји пумпа па нећемо нигде стајати успут, тако да би било добро да све обавимо у Овчар Бањи.

  

Очекивано време поласка кући је у 19ч и у Панчево стижемо до 22ч.

Они који не желе да планинаре могу искористити време за посету неком од многобројних манастира Овчар Бање и за купање.

Котизација: 2100 дин.

Храна: Из ранца и у оквиру ресторана Бање.

Опрема: Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле) прилагођена временским условима и боравку на планини, 2 л воде, средства за прву помоћ, чеона лампа.

Документација: Лична карта и планинарска картица.

Напомена: програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС:https://pss.rs/wp-
content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПД „Јеленак“ Панчево

Водичи: Милица Гавриловић 0642828656 (МБ 888) и Милан Пиперски 0637456889 (МБ 444)

Фотографије: Милица Гавриловић

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.