Четвртак (13. јун 2019.): Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 17:00 часова. Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (савска страна) у 17:30 часова. Наставак путовања преко Чачка, Ужица, Вишеграда и Требиња.

Петак (14. јун): Рани долазак у место Крушевице (700 мнв) или Врбањ (1010 мнв) и припрема за успон. У ранац пакујемо ствари неопходне за два дана и крећемо према Субрином амфитеатру (Марков кош 1410 мнв).

Полазимо кроз амфитеатар стазом која је средње тешка, али уз пажљиво кретање није посебно технички захтевна. На изласку из амфитеатра има детаљ који се лако прелази захваљујући сајли која је постављена. Раније смо пролазили и без сајле.

Након проласка кроз амфитеатар, излазимо на врх Субре (1679 мнв), где нам се отвара видик на све стране. Са виха се виде: Зубачки Кабао, Ловћен, Дурмитор, део црногорске и дубровачке обале… Након дуже паузе, силазимо са врха преко Субриног платоа испресецаног шкрапама до планинарског дома „За Вратлом”, у коме ћемо бити смештени.  Тај дан нас очекује око 10 км, уз 1000 метара успона и 7-8 сати пешачења.

Субота (15. јун): Рани полазак на Одијево (1571 мнв) кружном стазом. Део стазе нам иде кроз Каменску раван са погледом на Субру, а са врха Одијева је леп поглед на улаз у Бококоторски залив, црногорско приморје, остале јужне врхове Орјена (Рободо, Радоштак…), Субру, Ловћен, Румију…

Повратак са врха (око 500 метара успона, 5 сати и 6 км пешачења), долазак до дома (ручак, паковање) и силазак до мотела Борићи и нашег превоза.

Долазак на обалу, пауза за купање. Након одмора наставак путовања до Жабљака. Ноћимо у приватном смештају. Скратили смо пут до куће, а истовремено ћемо искористити суташњи дан да попнемо Боботов кук.

Недеља (16. јун): Рани полазак на туру. Превозом идемо до превоја Седло (1911 мнв), а од превоја преко Сурутке и Зеленог вира на највиши врх Дурмитора, Боботов кук (2523 мнв). Са врха се отвара поглед на све четири стране: Пруташ, Седлена греда, Међед, Безимени врх, Ђевојка, Шарени пасови, Планиница, Црвена греда, Бандијерна, Шљеме, Зупци, Црвена греда, Маглић, Биоч, Волујак, Војник, Морачке планине, Сињајевина, Љубишња, кањон Таре… Све на длану.

Тога дана ћемо имати око 900 метара успона и 12 км пешачења, које ћемо прећи за 7 сати. Повратак за Београд и Панчево, уз успутну паузу за ручак.

Опрема: гардероба за високогорске услове, планинарске ципеле, ранац, рукавице, капа, чеона лампа... За спавање у планинарском дому је потребно понети врећу за спавање или постељину.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска књижица.

Храна: У сопственој режији. У планинарском дому је могуће повољно наручити храну.

Смештај: Планинарски дом „За Вратлом” је недавно реновиран и у рангу доброг мотела. Имамо једно ноћење у планинарском дому (вишекреветне собе) и једно у приватном смештају у Жабљаку.

Цена: 4900 динара за превоз аутобусом, на бази 40 учесника. Уколико идемо минибусом, цена је 5900 динара. У цену урачунато: боравишна такса, превоз, путарине, храна и смештај за возача, организациони трошкови.

Није урачунато у цену: Такса за НП Дурмитор (1,5-3 евра), ноћење у дому 6 евра и Жабљаку 10 евра. Уколико неко не понесе врећу за спавање у планинарском дому, постељина се доплаћује 2 евра.

Пријава је важећа уз уплату аконтације у износу од 3000 динара. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, јер се новац не враћа. Свакако ћемо и ми формирати листу чекања.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатори: Славица Илић 0637448735 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. и Милутин Илић 063510503 ; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аутори фотографија: Иван Иванковић (фотографије бр. 1, 2, 3, 4 и 6), Жељко Старчевић (бр. 8) и Милорад Цицмил (бр. 7)

U BOJAMA RUJA, 7.OKTOBAR 2023.

PRIJATELJI PD "JELENAK" PANČEVO

.